Контрольна робота 1 по темах:
Організм людини як біологічна система. Обмін речовин і перетворення енергії в
організмі людини. Травлення.
Робота виконується за варіантами:
8-Б
1 варіант:Бебія, Дудіна, Зверєва, Кириченко, Кремпоха, Кучіна, Макогон, Ніколаєць, Павлущенко, Суханов, Чугуй
2 варіант: Власова, Жук, Ільїн, Костенко, Крюков, Левченко, Маркєлова, Новікова, Платонов, Рожков, Українець, Чумак
І варіант
І рівень (0,5 б)
Виберіть
одну правильну відповідь
1.
Укажіть хімічний елемент, потрібний
насамперед для синтезу гормонів щито- подібної залози: а) Ферум; б) Йод; в)
Натрій; г) Калій.
2. Укажіть продукт харчування, у якому переважають жири: а) оливки;
б)
персик; в) рис; г) картопля.
3.
Позначте функцію травної системи, що
полягає в утворенні й виділенні слини: а) рухова; б) секреторна; в)
розщеплення; г) всмоктувальна.
4.
Виберіть ряд зубів у дорослої людини:
а) 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх; б) 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх; в) 4 різці, 4
ікли, 26 кутніх; г) 10 різців, 8 іклів, 10 кутніх.
5.
Укажіть фермент слини: а) ліпаза; б) пепсин; в) муцин; г)
трипсин.
6. Зазначте,
де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген:
а) у підшкірній жировій клітковині; б) у сальнику; в) у клітинах печінки; г) у
кістках.
ІІ рівень (1,5 б)
Встановити відповідність
7.Установіть відповідність між фізіологічними системами та
їхніми функціями.
А дихальна Б травна В кровоносна Г видільна.
1.Гуморальна регуляція 2.Газообмін 3.Живлення організму 4.Забезпечення органів
поживними речовинами і киснем 5.Виведення
з організму продуктів обміну.
8.Установіть відповідність між систематичними категоріями
і їх приналежністю.
1.
Вид 2. Тип 3. Ряд
4. Клас
А)
Людина Б)
Ссавці В) Хордові Г)Людина розумна Д) Примати
ІІІ рівень (1,5 б)
Встановити
послідовність
9. Укажіть правильну послідовність відділів, з
яких складається товстий кишечник: а) сліпа, ободова, сигмоподібна і пряма
кишки; б) ободова, пряма, сигмоподібна і сліпа кишки; в) ободова, сигмоподібна
пряма і сліпа кишки; г) пряма, сигмоподібна, сліпа та ободова кишки.
10. Установіть
правильну послідовність безумовно-рефлекторного слиновиділення: а) нервові
імпульси від рецепторів по чутливих нервових волокнах надходять до відповідного
нервового центру; б) їжа подразнює рецептори язика і слизової оболонки ротової
порожнини; в) центр слиновиділення; г) виділення слини; д) від центру
слиновиділення по рухових нервових волокнах імпульси надходять до слинних
залоз.
ІV рівень (1,5 б)
Завдання
з відкритою відповіддю
11. Які функції ферментів у процесах
травлення?
12. Поміркуйте.
Припустимо, що ви вранці на сніданок з’їли кашу з котлетою. У яких відділах
травної системи і під впливом яких речовин відбудеться травлення її
компонентів?
ІІ
варіант
І рівень (0,5 б)
Виберіть одну правильну відповідь
1. Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну: а)
Ферум; б) Йод; в) Натрій; г) Кальцій.
2.
Укажіть продукт, який має найбільший
вміст білка: а) картопля;
б)
морква; в) яблуко; г) риба.
3.
Позначте функцію травної системи, яка
полягає в механічній обробці їжі: а) рухова; б) секреторна; в) видільна; г)
всмоктувальна.
4.
Укажіть тканину, з якої переважно
складається язик: а) м’язова посмугована скелетна; б) м’язова
непосмугована; в) сполучна; г) епітеліальна.
5.
Позначте фермент, який виробляють залози
шлунка: а) лізоцим;
б) амілаза; в) пепсин; г)
мальтаза.
6.
Укажіть захворювання, спричинене вірусною
інфекцією: а) ботулізм;
б) дизентерія; в) хвороба
Боткіна; г) холера.
ІІ рівень (1,5 б)
Встановити
відповідність
7. Установіть відповідність
між органами або їхніми складовими і тканинами, які переважають у цих органах.
А підшлункова залоза Б
головний мозок В епідерміс шкіри Г
серце.
1.Нервова тканина 2.Багатошаровий плоский епітелій
3.Скелетний м’яз
4.Залозистий
епітелій 5.Тканина внутрішнього
середовища
8. Установіть
відповідність між систематичними категоріями і їх приналежністю.
1.
Вид 2. Тип 3. Ряд
4. Клас
А)Ссавці Б)Примати
В)Людина розумна Г)Хордові Д)Людина
ІІІ рівень (1,5 б)
Встановити послідовність
9. Установіть правильну
послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової
порожнини: а) пряма кишка з анальним отвором;
б)
глотка; в) ротова порожнина; г) тонкий кишечник; д) стравохід; е) шлунок; є)
товстий кишечник.
10. Установіть
послідовність рівнів структурної організації від найменш складного до більш
складного: а) тканина; б) клітина; в) орган; г)
організм.
ІV рівень (1,5 б)
Завдання
з відкритою відповіддю
11. Доведіть, що
організм людини – відкрита, цілісна, саморегульована біологічна система.
12. Які
функції травної системи?
Немає коментарів:
Дописати коментар